Yaptıklarımız;





Tüzüğümüz;

Adı ve Merkezi
Madde 1) Derneğin adı “Sınır Tanımayan Ebeveynler Topluluğu Derneği”dir. Merkezi İstanbul İli’dir

Kuruluş Amacı:
Madde 2) Derneğin kuruluş amacı: Önceliği çocuklar olan yardımseverleri bir çatı altında toplamak birlikte hareket etmelerini sağlamaktır.

Genel İlkeler:
Madde 3) Derneğin genel ilkeleri:

a) Ulusal çıkarlarla çelişen, yasalara aykırı çalışmalarda bulunmuş kişi veya kuruluşlarla işbirliği yapamaz, yardım alamaz veya bunlara yardım edemez.

b) Bağımsızlık anlayışı gereği herhangi bir siyasi parti, kurum, kuruluş veya hareketle bağı yoktur, olmayacaktır.

c) Tüm çalışmalarını Atatürk ilke ve devrimlerine, ulusal çıkarlara ve değerlere bağlı kalarak gerçekleştirir.

d) Önceliği çocuklar olan, ebeveyn olmuş/olmamış herkesi bir çatı altında toplamayı, yardıma muhtaç çocuklarla yardım etmek isteyenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir oluşumdur. Dejavantajlı çocukların (hastalık, afet, maddi yetersizlikler, istismar gibi sebeplerle yaşamları tehlike altında olan) tespit edilmesi, yardımseverlerle buluşturularak yaşam şartlarının iyileştirilmesi, eğitim haklarının korunması amaçlarını taşır.

e) 0-16 yaş arası, ülkemizde ve dünyada yaşamakta olan afetzede, süreğen hastalığı olan, ailesi olmayan, bağımlılık tehdidi altında yaşayan, maddi ve manevi yoksunluk içinde büyüyen dezavantajlı çocukların sağlık, eğitim, barınma haklarının iyileştirilmesi amacıyla çalışır.

Faaliyetleri:
 Madde 4) Dernek, amaçlarını gerçekleştirmek için:

a) Gazete, dergi, kitap, el ilanı ve afiş bastırır, dağıtır. Her türlü basın ve yayın araçlarından yararlanır. İnternette siteler açar, radyo, televizyon kurar, satın alır veya işletir.

b) Toplantılar, konferanslar, seminerler, geziler, eğlenceler, sergiler, yarışmalar, kampanyalar vb. etkinlikler düzenler.

c) Benzer amaçlı kuruluşlarla işbirliği yapar.

d) Taşınmaz mal alır veya kiralar. Bunları işletir, satar veya kiralar.

e) Kültür merkezleri, kitaplıklar, misafirhaneler, lokaller kurar.

Üyelik Şartları ve Türleri:
 Madde 5) 18 yaşını doldurmuş, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip; dernek amacını benimsediğini ve bu doğrultuda verilecek görevleri yerine getireceğini  taahhüt eden herkes üyelik için başvurabilir.

Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan başvuruları en geç 30 gün içerisinde karara bağlar ve başvuru sahibine yazılı olarak bildirir. Bu sonuç kesin olup, Yönetim Kurulu tarafından gerekçe gösterme zorunluluğu yoktur. Kabul edilen üye, “Üye Kayıt Defteri” ne işlenir ve kendisine “Üye Kimlik Kartı” verilir.


Madde 6) Dernek üyeliği, Asil Üyelik ve Fahri Üyelik olarak ikiye ayrılır. Asil Üyeler’in aidatlarını ve giriş ödentilerini ödemeleri zorunludur. Fahri Üyeler ise derneğe istedikleri takdirde yardım amacıyla aidat ödeyebilir, oy kullanma yetkileri yoktur. Ayrıca fiili veya karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere, yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik unvanı verilebilir.

Üye Hakları, Üyeliğin Sona Ermesi
Madde 7) Her üye, ayrılma isteğini yazılı olarak bildirerek dernek üyeliğinden çıkabilir.

Madde 8) Derneğin amacına aykırı davranışta bulunan, Yönetim Kurulu kararlarına uymayan, dernekten yetki almaksızın derneği yükümlülük altına sokanlar dernek üyeliğinden çıkartılır. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malları üzerinde hiçbir hak iddia edemezler. Üyenin, üyeliğini kaybettiği tarihe kadar derneğe olan borçları devam eder.

Madde 9) Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır. Üye, oyunu bizzat kullanmak zorundadır. Vekaletle oy kullanılmaz.

Dernek Aidatları:
Madde 10) Asil Üyeler’in ödeyecekleri giriş ödentisi 10 (on) TL, yıllık ödenti miktarı ise 120 (yüzyirmi) TL’dir. Aidatlar yıllık peşin olarak ödenebilir veya üyenin talebi doğrultusunda taksitlendirilebilir.

Derneğin Organları:
Madde 11) Derneğin organları şunlardır:

a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetleme Kurulu

Yönetim Kurulu, derneğin amacı doğrultusunda başka organlar veya çalışma komiteleri kurabilir.

Genel Kurul
 Genel Kurul Toplantıları
 Madde 12) Genel Kurul olağan toplantıları üç yılda bir Mayıs Ayı içerisinde, İstanbul’da yapılır. Genel Kurul tarihinin 30 gün öncesine kadar olan borçlarını ödemiş, Asil Üyeler’den oluşur. Genel kurula katılacak üyeler en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi mahalli bir gazetede ilan edilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Genel Kurul, salt çoğunlukla toplanır ve karar alır. Birinci toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz, katılan üyelerle yapılır. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı da, Yönetim Kurulu’nun ve Denetleme Kurulu’nun üye sayısının iki katından az ise, Genel Kurul toplantısı yapılamaz. Yeni bir Genel Kurul toplantısı çağrısı yapılır.

Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde, dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. Olağanüstü toplantılar için katılımcılar toplantıya bir ay içinde çağırılmazsa, Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti, Genel Kurul’u toplantıya çağırmakla görevlendirir.


Toplantının Yapılış Usulü
 Madde 13) Dernek Genel Kurul toplantıları, duyuruda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Üyeler, Yönetim Kurulu’nun düzenlenen listedeki adları karşısına imza atarak Genel Kurul toplantısına girerler. Genel Kurul, Dernek Başkanı tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve iki Yazman’dan oluşan “Genel Kurul Başkanlık Divanı” seçilir. Hükümet komiserinin toplantıya gelmemiş olması, toplantının ertelenmesini gerektirmez. Toplantının yönetimi, Genel Kurul Divan Başkanına ve yokluğunda yardımcısına aittir. Yazmanlar, toplantı tutanağını düzenlerler ve tutanak tüm divan üyelerince imzalanır. Toplantı sonunda, bütün tutanak ve belgeler, Yönetim Kuruluna verilir.

Toplantıda Görüşülecek Konular
 Madde 14) Genel Kurul toplantısında yalnız gündemdeki maddeler görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin görüşülmesini istediği konuların da gündeme alınması zorunludur.

Genel Kurul’un Görev ve Yetkileri
 Madde 15) Genel Kurul’un görev ve yetkileri:
 a) Dernek organlarının seçmek.
 b) Dernek tüzüğünün değiştirmek.
 c) Yönetim ve denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra etmek.
 d) Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul etmek.
 e) Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki vermek.
 f) Derneğin federasyona katılmasına veya ayrılmasına karar vermek.
 g) Derneği feshetmek.
 e) Mevzuatta ve dernek tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirmek.

Yönetim Kurulu
 Yönetim Kurulu’nun Teşkili
 Madde 16) Yönetim Kurulu, derneğin karar ve yürütme organıdır. Görev süresi 2 yıldır. Genel Kurul tarafından, dernek üyeleri arasından seçilen 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur. Asil üyelerde boşalma olduğu takdirde, yedek üyeler göreve çağrılır, Yönetim Kurulu 5 gün içinde yapacağı ilk toplantısında derneğe daha önce üye olmuş Yönetim Kurulu Üyesi’nin başkanlığında toplanarak, salt çoğunlukla Başkan ve iki Başkan Yardımcısı, bir Genel Sekreter, bir Sayman seçer. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve karar alır. Oyların eşitliği halinde Başkan’ın oy verdiği öneri kabul edilir.

Yönetim Kurulu’nun Görev ve yetkileri
 Madde 17) Yönetim Kurulu’nun görev ve yetkileri:

a) Derneği temsil etmek veya üyelerden bir veya birkaçına yetki vermek.
b) Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunmak.
c) Derneğe üye olmak için yapılan başvuruları değerlendirmek, üyelik türüne karar vermek.
d) Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendisine verdiği diğer işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

Denetleme Kurulu
 Denetleme Kurulu’nun Teşkili, Görev ve Yetkileri
 Madde 18) Denetleme Kurulu, Genel Kurul’un seçtiği 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. 6 ayı geçmeyen aralıklarla toplanır. Denetim sonuçlarını bir rapor ile Yönetim Kurulu’na ve toplandığında da Genel Kurul’a verir.

Dernek Şubesi, Kuruluşu ve Hukuksal Durumu
 Madde 19) Genel Kurul’un kararıyla uygun görülen yerlerde şubeler açılabilir. Bu amaçla Yönetim Kurulu kararıyla yetki verilen en az üç kişi tarafından, şubenin açılacağı yerin en büyük mülki amirliğine yazılı müracaat yapılır.

Derneğin Gelirleri
 Madde 20) Derneğin gelirleri:

a) Üye giriş ve aylık aidatları.
b) Üyelerin yapacağı bağış ve yardımlar.
c) Yasal şartlara uygun olarak toplanacak her türlü bağış ve yardım.
d) Derneğin malvarlığından ve amaç ve hizmet konularına uygun çalışma ve faaliyet konu ve biçimlerinden elde edilen gelirler.
e) Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, konser, çay ve yemekli toplantı, gezi, eğlence, temsil, spor faaliyeti ve yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler.

Gelir ve Giderlerde Usul
Madde 21) Dernek gelirleri,  “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için  “Gider Makbuzu” düzenlenir.Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri  “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise  “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir. 

Derneğin İç Denetimi
Madde 22) Dernekte Genel kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurlu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.            

Denetim Kurulu tarafından en geç yılda bir defa derneğin derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.  

Tutulması Zorunlu Defterler
Madde 23) Dernek, mevzuat doğrultusunda tutması gereken zorunlu defterleri tutar. Ayrıca yönetim kurulu kararı ile tutulması istenen diğer defterler de tutulabilir.

Tüzüğün Değiştirilmesi
Madde 24) Tüzük değişikliği Genel Kurul kararıyla yapılır. Tüzük değişikliği, ancak Genel Kurul gündeminde yer almışsa veya toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin onda birinin, yazılı isteği üzerine gündeme alınmışsa, Genel Kurulda görüşülebilir. Tüzük değişikliğine karar verme yeter sayısı, toplantıda hazır bulunan üye sayısının 3/2’sidir. Tüzük değişikliğinin tescil ve ilanı Dernek kuruluşundaki usule uygun olarak yapılır. Yönetim ve Denetleme Kurulu’na seçilenlerin bilgileri,Yönetim Kurulu Başkanı tarafından seçimi takip eden yedi gün içinde mülki amire mutlaka bildirilir.

Derneğin Feshi ve Tasfiyesi
Madde 25) Derneğin feshine Genel Kurul karar verir. Fesih kararı için, Genel Kurul’a katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bunması gerekir. Gereken çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih görüşürüz. Ancak kararın verilmesi için toplantıda bulunan üyelerin üçte ikisinin onayı gerekir. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde en büyük mülki amirliğine bildirilir. 

Hüküm Eksikliği
Madde 26) Dernek tüzüğünde hüküm eksikliği bulunan durumlarda Dernekler Kanunu ile Türk Medeni Kanunu’nun ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

Kurucular
Madde 27) Derneğin kurucularının tamamı T.C. uyruklu olup, ekte kimlik bilgileri belirtilmiştir. Kurucu üyeler, aynı zamanda “Asil Üye”dir.

Gerçekleşen Çalışmalarımız
- Köy okullarında yardıma muhtaç öğrenciler ve okulların ihtiyaçları belirlendi, okullara ve öğrencilere gerekli yardımlar yapıldı. (2005'den beri)
- Depremzede çocuklara Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı ortak çalışması ile yardımlar yapıldı. (2011)
Ağır derecede fanconi aplastik anemi (ilik yetmezliği) hastası bir çocuk ve kardeşleri için gerekli organizasyonlar yapılarak; ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşmesi, kardeşlerin öğrenimine devam etmesi ve buradaki gerekli maddi-manevi yardımları sağlandı. (2011)

Projelerimiz
- Maddi imkansızlık sebebiyle çocukları mağdur durumda olan ailelere yardımcı olmak.
- Bilinçli ve mutlu anneler için; anne gelişim programları düzenlemek.
- Amaç birliği bulunan derneklerle irtibata geçerek organize çalışmak.